NCGC - Nederlands Centrum voor Geweldige Communicatie

Nieuwsbrief

GC bij NCGC – Voorjaar 2014

10 januari, 2014

 

Licht en humor wensen we je toe dit jaar...en stevig staan voor wat je lief is!
Een manier om je 'vleugels en wortels' te verstevigen, is om jezelf in mei vijf onvergetelijke dagen te gunnen bij David Weinstock, een gecertificeerd NVC trainer uit Amerika, die je de essentie vanuit de gevoelde lichaamservaring laat ervaren, beoefenen en verwoorden. En dat in het groene en ruime Meddo, bij Winterswijk.

Verder in deze nieuwsbrief: het nieuwe boek van Marshall Rosenberg (vers van de pers), de nieuwe trainingsruimte in Amsterdam, het GC festival in Rotterdam (aanrader), ons trainingsaanbod (check je agenda) en 'weet je datjes.'
Veel leesplezier!     

Jan Carel, Susana en Bart


Unieke kans met David Weinstock: GC belichamen 11 – 16 mei 2014

David combineert de wijsheid van ons lichaam met de woorden van Geweldloze Communicatie. Hij integreert 30 jaar Aikido beoefening met een schat aan Nonviolent Communication (NVC) ervaring. Als gecertificeerd trainer destilleert het beste uit beide, onder de naam 'Somatic Conscensus', wat bij je blijft omdat je het voelt, ervaart en doet en van daaruit de woorden zich ontvouwen. Ik ben zo blij dat David van 11 tot 16 mei dit jaar naar Winterswijk wil komen! Kijk op onze website om meer te lezen over deze unieke kans en geef je direct op, of neem een optie...zolang het nog kan.

Waar voel je dat?
Onlangs deelden David en ik we weer onze ervaringen en was hij vol van een training die hij aan kinderen tussen de 6 en 12 jaar had gegeven. “Waar hou je van?” had David hen gevraagd. “Icecream” zeiden ze. “Dat is de top van het gebouw...maar wat zit er in de kelder?” vroeg David. “Dat we het goed hebben thuis” en “Dat mijn ouders geen ruzie hebben” en “liefde” hadden ze geantwoord. “En hoe voelt die liefde?” vroeg David. Ze kregen kleur op hun gezichten. “Dat voelt goed!” En waar in je lichaam voel je het centrum van die liefde?” Ze wezen allen dezelfde plek aan.

Bescherming
“Stel je voor dat ik een vreemdeling ben”, zei David en hij liep op elk kind individueel af. “Dan moet jij STOP zeggen als ik in jouw ruimte kom.” Elk kind wees een andere plek aan, waar David moest blijven staan. Ieder kind had een andere grens. Nu vroeg David het kind iets te doen (strategie) om zichzelf te beschermen. Het ene kind schoof een stuk naar achteren, het andere stond op en liep om David heen. Allemaal konden ze iets doen om zichzelf te beschermen. “Waar in je lijf voel je dat ik in jouw ruimte kom?” Vroeg David later. Op dezelfde plek als de liefde! Maar nu een beetje gespannen. “Misschien”, zei David: “wil dat deel dat zoveel van je houdt je wel beschermen. Misschien zit daar een wijze vriend die je waarschuwt als er gevaar is voor datgene wat je lief is...” David vroeg de kinderen om die plek te bedanken “dat je me waarschuwt.” De plek ontspande direct, zeiden ze.

Vertrouwen
Ik was onder de indruk van zijn verhaal. Ook vertelde ik dat het me deed me denken aan de manier waarop ik mijn zoon had kunnen begeleiden, een jaar nadat hij een basketbal teamgenoot voor zijn ogen had zien overlijden. Op zijn 13de bleek het veilig genoeg om het trauma van een jaar eerder te verwerken. Ook ik hielp een kind veiligheid te vinden bij zichzelf en te vertrouwen op de heftige reacties (de wijsheid) van zijn lijf. Ook ik hielp een kind luisteren naar de boodschap achter al zijn angstaanjagende gedachten. Want wie dwangmatig denkt dat zijn ouders dood kunnen gaan (en dus bang is), wordt geboren in de liefde, die tot dan toe onzichtbaar en vanzelfsprekend was... David was stil toen hij mijn verhaal hoorde en er was die klik van herkenning, die we de hele tijd hebben. Ik kan me niet onttrekken aan de indrukken, dat de 5-daagse in mei levens gaat veranderen.

Wil je meer lezen over de 5-daagse met David? Kijk dan hier verder, ook om je in te schrijven...


Nieuw BOEK

Geweldloos communiceren, hoe doe je dat? –Marshall B. Rosenberg
Dit nieuwe boek rolt in de week van 13 januari van de pers. 

Dit nieuwe boek is de vertaling van Living Nonviolent Communication: Practical Tools to Connect and Communicate Skillfully in Every Situation. Uitgegeven door Lemniscaat en bezorgd door Jan Carel van Dorp. Kijk hier naar de inhoudsopgave:

Korte inleiding tot Geweldloze Communicatie
1  We kunnen er samen uitkomen -Conflicten vreedzaam en doeltreffend oplossen
2  Van de ander houden en toch jezelf blijven -Een praktische handleiding voor intieme relaties
3  De pijn tussen jou en de ander achter je laten -Genezing en verzoening zonder compromissen
4  Het verrassende doel van boosheid -Omgaan met boosheid als een geschenk
5  Kinderen met compassie opvoeden -Ouderschap en Geweldloze Communicatie
6  Praktische spiritualiteit -Beschouwingen over de spirituele grondslag van Geweldloze Communicatie

Alvast een exemplaar à €25,- bestellen? Psychologie Magazine heeft dit boek verkozen tot Boek van de maand.


Nieuwe trainingsruimte in Amsterdam

Het heeft wat –tijd, ergernis en pecunia– gekost, maar dan heb je ook wat. De hele maand december is Jan Carel van Dorp bezig geweest met verhuizen van nr. 36 naar nr. 63 (symbolisch?) binnen dezelfde flat, vlakbij de RAI: makkelijk bereikbaar per auto en OV. Het resultaat is verbluffend: een groener uitzicht, strak gestuukte muren, een keuken om je vingers bij af te likken, minder verkeersgeluid en een aparte trainingsruimte. Jawel, een zonovergoten, royale trainingsruimte, gracieus afgescheiden van de rest via lage kasten en antiek. Wij feliciteren Jan Carel met deze prachtige start van 2014, de veelbelovende ruimte en het groeiende licht op 22 meter boven N.A.P.!


Zaterdag 15 Februari 2014: GC Festival, Rotterdam

Zoals altijd rond Valentijsdag kun je ook dit jaar weer 'je hart ophalen' (of achterlaten) tijdens het 7de GC Festival. ’s Morgens en ’s middags zijn er diverse aantrekkelijke workshops, zowel voor beginners als voor gevorderden. In de pauzes lekker bijpraten, netwerken en neuzen door boeken en spellen, die je gelijk direct kunt kopen. Het Festival is in Centrum Djoj te Rotterdam en mede georganiseerd door Monie Doodeman van 'Communiceren vanuit je hart'. Geef je op via: GC FESTIVAL 2014.


AGENDA NCGC – voorjaar 2014 (zie ook: Agenda)

Datum Plaats Training
21.01.14  Amsterdam 10x GC op dinsdagavond BASIS cursus
24.01.14   Leiden 10x GC op vrijdagochtend BASIS cursus
24.01.14  Utrecht    11x GC op vrijdagochtend BASIS cursus
31.01.14  Utrecht   8x GC op vrijdagmiddag VERVOLG cursus
01.02.14  Amsterdam 1-Daagse Geweldige Communicatie (zaterdag)
06.02.14  Amsterdam 10x GC op donderdagochtend BASIS cursus
08.02.14  Leiden 2x GC op zaterdag - De kracht van Empathie
28.02.14  Amsterdam 1-Daagse Geweldige Communicatie (vrijdag)
03.03.14  Groenekan   4-Daagse Geweldige Communicatie BASIS (ma)
07.03.14  Amsterdam 4-Daagse Geweldige Communicatie BASIS (4x vr)
11.05.14  Winterswijk 5-Daagse internationale retraite: GC belichamen

 


Wist je dat…

  • we in de basis leven vanuit angst (verwijdering) of liefde (verbinding)?
  • onze oordelende, aangeleerde taal angst en verwijdering makkelijk maakt?
  • Geweldloze Communicatie liefde en verbinding makkelijker bereikbaar maakt?
  • ons hart een krachtig veld produceert dat aantrekt wat het uitstraalt?
     
  • het magnetische veld van ons hart 5000 x zo sterk is als van onze hersenen?
  • DNA verkort als het angst en stress voelt en zelfs veel DNA-codes uitschakelt?
  • DNA verlengt en ontspant als het dankbaarheid, liefde & waardering voelt?
  • wij in onze GC trainingen actief werken aan (zelf)empathie en waardering?